De Van Dalsums vluchten juni 1944 uit Maastricht naar Gemert in Brabant. Wij zijn hier met een vrachtwagen naar toe gekomen, Do en 't kind en ik met ons hele boeltje bij ons. We hebben het in Gemert  uitstekend, ik bedoel wat de mensen betreft. Het zijn hier gemoedelijke Brabantse mensen, die hartelijk zijn en niet gauw iets raar of moeilijk vinden.

 

oorlogstijd_t100C

September 1944 ziet hij 15 kilometer verderop de geallieerden Uden binnentrekken bij Operatie Market Garden (foto coll. SvD). De vrouw met wie hij op de foto staat is Mien van Rooij, een zuster van Pieta van Rooij, bij wie de Van Dalsums in Gemert verblijven.

 

oorlogstijd_t100D

Zittend vlnr: Albert van Dalsum, Pieta Rooijakkers-van Rooij, Mien Reijbroek-van Rooij, Mevrouw Baayens (onderduikster). Staand Do van Dalsum met Cato van Rooij tussen twee bevrijders in.
De vader van de zusjes van Rooij was de smid van Gemert.

 

oorlogstijd_t100E

Fotoreportage Kerstmis 1944, fotograaf onbekend. De Van Dalsums op hun adres in Gemert bij het echtpaar Johan Rooijakkers en Pieta Rooijakkers-van Rooij. Rooijakkers is  gemeenteontvanger van Gemert. Vanwege die functie werden waarschijnlijk via hem onderduikers in Gemert ondergebracht. Ook Pieta’s zuster Mien en haar echtgenoot Thies Reijbroek herbergden onderduikers.

 

oorlogstijd_t100F

Do van Dalsum schrijft uit Gemert: "Dal schildert hier veel en mooi”. Van die schilderijen is alleen Schapen uit de herfst van 1944 overgebleven (collectie en foto SvD). Waar b.v. het portret van Mien van Rooij gebleven is, is onbekend.

 

Met dank aan de heer Wim Jaegers, die veel speurwerk naar het verblijf van de Van Dalsums in Gemert heeft verricht, aan Maria Peters-Broekhaus en aan de dochter van Mien van Rooij, José van den Tillart-Rijbroek, die aan deze pagina hebben bijgedragen.

 

  Terug