De schilders zeggen, dat het wel leuk is wat ik doe. Kleurgevoelig, aardig van opzet, maar gebrek aan tijd, waardoor serieus werken onmogelijk wordt, maakt dat het altijd wat dilettanterigs houdt. Maar ze zeggen, dat er wel een schilder in me steekt. En zelf vind ik niets heerlijker dan in mijn vakantie te schilderen. Met zo’n schilderij ben je alleen, dan moet je liet alleen uitvechten. Dan ben je creatief bezig.

 

oorlogstijd_t73-5

Groet, olieverf ca 1936-1939, collectie en foto SvD

 

De plaatsen Bergen, Aagtdorp, Schoorl, Catrijp, Groet , Camperduin en Hargen liggen als een lint van zuid-oost naar noord-west aan de voet van de Noord-Hollandse duinen tegen een poldergebied met vaarten, molens en stolpboerderijen. Groet is geschilderd vanaf de hoger gelegen duinen, die uitzien over  Het gedeelte van Groet op dit schilderij is het uitzicht op de polder vanaf de hoger gelegen duinen aan de kant van Camperduin, met linksboven de Noordzee. Blijkbaar een geliefd onderwerp, want Harrie Kuijten en Piet Wiegman maakten het ook.

 

oorlogstijd_t73-6

Stolpboerderij in Camperduin, collectie Museum Surmerhuizen, foto SvD

 

De bewaard gebleven schilderijen uit Groet zijn volgens Do van Dalsum uit 1935 tot 1941. Ze dateert dit schilderij uit 1935. Rietgedekte vierkante stolpboerderijen staan in heel West-Friesland. Dit type met voorhuis is karakteristiek voor de duinstreek bij Groet. Buiten staat nog een pleehuisje. De donkere contouren en de gesloten decoratieve kleurvlakken van de boompartijen doen denken aan de Bergense School, bijvoorbeeld het werk van zijn vrienden Matthieu en Piet Wiegman.

 

oorlogstijd_t73-7

Groot zelfportret, collectie en foto SvD

 

Van Dalsum kwam al in 1911 in deze omgeving, toen hij als beginnend acteur bij Royaards Adam in Ballingschap in het openluchttheater in Bergen speelde. Het is te zien dat hij nu toneeldirecteur is. Het schilderen van de hand waar je mee schildert is lastig. Als oplossing steekt zijn rechterhand in de kamerjas. Opvallend is zijn voorkeur in deze tijd voor de tegenstelling van roze (rode oker) en groene partijen.

 

oorlogstijd_t73-8

Landschap met paard, schuren en stolpboerderij, collectie en foto SvD

 

Dit landschap staat op de achterkant van Groot Zelfportret. De witte stukken zijn van een restauratie van Groot zelfportret. Het nummer 24 is waarschijnlijk van een tentoonstelling en geen jaartal, want Van Dalsum dateerde zijn schilderijen nooit.

 

oorlogstijd_t73-9

Paard met hooischelven, collectie en foto SvD

 

Van Dalsum huurde het huis nr. 14 aan de Wagenmakersweg in Groet. Op een paar honderd meter lopen, aan het eind van de Wagenmakersweg, beginnen de weilanden. Waarschijnlijk heeft hij dit schilderij daar gemaakt.

 

oorlogstijd_t73-10

collectie en foto SvD

 

Waarschijnlijk is dit Hargen bij Camperduin. Naast restaurant De Bokkensprong loopt een pad omhoog de duinen in, vanwaar de polder met de zee aan de horizon zichtbaar is tussen de stolpboerderijen. Iets meer westwaarts houden de duinen op en begint de Hondsbossche Zeewering. Gezien de stijl, is dit schilderij een van de latere uit Groet.  

  Terug